Založ si blog

Dá SNS SMER-u žolíka alebo čierneho Petra?

Blíži sa rozhodujúci deň pre strany ktoré bojujú o svoje umiestnenie v týchto parlamentných voľbách. V sobotu zúčastnení voliči odovzdajú svoj hlas dúfajúc, že správnym rozhodnutím zmenia touto cestou veci k lepšiemu. Tento volebný systém však nemá opravné prvky a nič sa voľbami nezmení. V podstate je úplne jedno kto bude víťaz parlamentných volieb, či chceme alebo nie, porazený bude vždy volič. Nie preto, že by jeho obľúbený politik nevyhral (i keď mnohým voličom ich obľúbení politici nevyhrajú, víťaz môže byť len jeden) , ale preto, že aj tak ho nakoniec sklame (lebo podľa názoru politika víťaz môže všetko).

Napriek tomu sa zamýšľam ako to po voľbách bude. Ak vyhrá SMER s dostatočným počtom hlasov a bude môcť zostaviť vládu sám tak to spraví. Predsa si niekým nedá narezať do svojej straníckej a biznisovej kuchyne ale vyzerá to tak, že tento zázrak sa mu už nepodarí (nasvedčovali tomu všetky predvolebné prieskumy človek však nikdy nevie). V tomto prípade sa neustále hovorilo o SNS ako budúcej neveste. Omyl. Ak SMER dokáže postaviť vládu s MOST-HID tak to spraví. Vyhladovaný MOST-HID to potrebuje ako soľ (aj hlasovanie o ústavných zákonoch tomu nasvedčuje). Je tu však problém. Ani tieto spoločné hlasy nemusia stačiť. Ešte stále bude málo. Je tu v zálohe „prvá nevesta“. Otázne však je ako rozmýšľa líder SNS. Ako to bude riešiť? Koalícia so SMER-om mu nebude asi moc po chuti. Bude proti nemu stáť skúsený politik a špičkový stratég líder SMER-u Róbert Fico v pozadí s ministrom vnútra, so šéfom prokuratúry, s ministerstvom spravodlivosti, SIS-kou a vojenským spravodajstvom. Dosť tvrdé partnerstvo v pozícii vlka a zajačika. Ťažko povedať či líder SNS vytiahne žolíka alebo čierneho Petra. Skôr mám pocit že to bude čierny Peter. Myslím, že by mu viac vyhovovali rozhovory s Procházkom a celým pravicovým ansáblom v ktorom bude každý jednooký kráľ čomu bude takticky nahrávať aj prezident. Preto manévrovací priestor v tomto prípade pre lídra SNS bude podstatne väčší.

Polemiky o výsledkom volieb budú ukončené v nedeľu po sčítaní hlasom a naznačia možnú budúcu koalíciu. Je v podstate úplne jedno aká bude. Už len sledovanie diskusných relácii ukázalo ako naši politici myslia. Myslia len na seba. Nemali konkrétne riešenia. Používali frázy a tisíc krát použité sľuby. Ale ako je to v rozprávke „Kde bolo tam bolo…“. (možno sa stane aj zázrak).

 

Aby sme to už konečne pochopili

29.01.2022

Je to divná doba. Ľudia sú stále nespokojní. Dnes majú možnosť kúpiť si dvesto tisícový byt za nízky úrok na tridsať rokov v bankách, ktoré niekedy vlastnil štát. Dnes ich vlastní zahraničný investor a my tak pomáhame k blahobytu nemeckých, talianskych a rakúskych dôchodcov. A to by nás malo tešiť. Postavili sme si elektrárne a ani sme netušili, že raz budeme mať [...]

Československý majdan alebo dvojitá zrada mocností.

10.01.2022

Občania Československa boli v nie tak dávnej minulosti dva krát zradení svetovými mocnosťami. Prvý krát Mníchovská zrada rozdelila Československo pod záštitou Veľkej Británie a Francúzska. Nezáležalo im na ľuďoch v našej krajine. Mali svoje ciele. Dúfali, že nebudú v zornom poli Hitlera, dúfali že si Hitler podmaní Slovanov, ale čo bolo ich najväčšiu motiváciou, [...]

Nie som pesimista, ale niekedy to tak môže vyzerať

10.01.2022

Mám rád našu vlasť Slovensko, zároveň však mám pocit, že sa do tejto doby akosi už nehodím. Neviem si zvyknúť, že slovo chlapa už neplatí a nepomôže Vám ani perfektná zmluva ak nemáte známosti na súde. Priateľstvo stráca svoju hodnotu a faloš ho úspešne predbieha. Nie je to akosi doba pre mňa. Komunisti sedia v prvých laviciach v kostole, líder kresťanov paktuje z [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 27863x
Priemerná čítanosť článkov: 3096x

Autor blogu

Kategórie