Založ si blog

Keď novičok zabíja – vzťahy

Otvorený list

Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska
Panská 6
Bratislava

J.E. Andrew John Garth

v prvom rade mi dovoľte vyjadriť obdiv k práci diplomata ktorú vykonávate,. Je to práca veľmi náročná ktorá napomáha k vytváraniu priateľských vzťahov medzi štátmi, národmi a taktiež v mnohých prípadoch zabraňuje možným konfliktom a rieši medzinárodné problémy.
Dlhé roky som sa venoval oblasti obrany a ochrany štátu. Dvadsať rokov som pracoval vo vojenských kontrarozviednych službách. Tu som sa postupne zoznámil s prácou cudzích spravodajských služieb, prirodzene aj s prácou spravodajských služieb Veľkej Británie a politickými a vojenskými úlohami ktorými ich svoje kraviny poverujú. Neustále sa zaujímam o oblasť bezpečnosti štátu ako aj medzinárodnú bezpečnosť a venujem sa tejto problematike. V ostatnom období ma veľmi znepokojuje stále silnejúca nevraživosť voči Rusku, ktorá prerástla po údajnom otrávení dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéry nervovo paralytickou látkou novičok až do hystérie na ktorej sa intenzívne podieľajú aj vysoký politickí predstavitelia Vašej krajiny. Postupne nadobúdam dojem, že na západ od nás sa nachádzajú krajiny, ktoré by veľmi chceli vyprovokovať vojnu s Ruskou federáciou.
História Slovenskej republiky sa význame začala písať po vzniku Československa. Národy tejto krajiny od jej vzniku v roku 1918 až do roku 1989 dokázali vlastným umom vybudovať modernú, priemyselne rozvinutú, energeticky a poľnohospodársky sebestačnú krajinu a to všetko bez zadĺženia, bez krvavého koloniálneho drancovania a aj napriek prerušeniu tohto rozvoja strašnou druhou svetovou vojnou.
Druhá svetová vojna je temné obdobie dvadsiateho storočia. Vyčíňaním nemeckého nacizmus prišli v Európe o život desiatky miliónov ľudí. Na tomto má veľký podiel aj Veľká Británia, ktorá miesto toho aby pomohla v boji proti nacizmu, obetovala v roku 1938 Československo tešiac sa ako brilantne vyriešila problém s nacizmom, mysliac že Nemecko si podmaní slovanské národy a utopí v krvi sovietskych boľševikov. Dúfali ste, že nacisti si nedovalia napadnúť krajiny ako je Francúzsko a Veľká Británia. Ukázalo sa, že podpora Československa ochotného brániť sa nacistickému Nemecku by bola určite pre ľudí v Európe prospešnejšia. Nacizmu sa v tom období dal celkom ľahko poraziť. Obetovaním Československa ste mu dali krídla. Všetko bol omyl. Krajina boľševikov a krajiny „východu“ postupne porážali nacizmus a Londýn bol aj tak bombardovaný nemeckými bombardérmi a na Veľkú Britániu padali rakety.
Aj na Slovensku je dosť šíriteľov Vašej agresívnej zahraničnej politiky. Každé obdobie ich vynáša na povrch. Tak to bolo aj do roku 1989 aj po ňom. Hľadajú „chlebodarcov“ na východe a inokedy na západe miesto toho aby používali vlastný rozum.
Pán veľvyslanec,
chcel by som Vás požiadať aby ste odkázali k Vám domov, Vašim politickým predstaviteľom, že väčšina našich občanov nechce vojnu s Ruskom, že nechceme vojnu s nikým. Povedzte, že chceme žiť v miery (to je slovo na ktoré sa úplne zabudlo) a nie zomierať v nezmyselnej vojne. Povedzte Vašim občanom nech si zvolia politikov, ktorí nebudú takí agresívni. Odkážte im, že už nie je rok 1943, 1944. Dnes rakety lietajú ďaleko a aj veľmi presne. Nechceme byť terčom týchto rakiet.

Želám veľa zdravia a úspechov vo Vašej práci.

V Bratislave 09.04.2018 plukovník v zálohe Jozef Cudrák
bývalý riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva
Ministerstva obrany Slovenskej republiky

Na vedomie:
1. Prezident Slovenskej republiky
2. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky
3. Predseda vlády Slovenskej republiky
4. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky
5. Verejnosť a média

Aby sme to už konečne pochopili

29.01.2022

Je to divná doba. Ľudia sú stále nespokojní. Dnes majú možnosť kúpiť si dvesto tisícový byt za nízky úrok na tridsať rokov v bankách, ktoré niekedy vlastnil štát. Dnes ich vlastní zahraničný investor a my tak pomáhame k blahobytu nemeckých, talianskych a rakúskych dôchodcov. A to by nás malo tešiť. Postavili sme si elektrárne a ani sme netušili, že raz budeme mať [...]

Československý majdan alebo dvojitá zrada mocností.

10.01.2022

Občania Československa boli v nie tak dávnej minulosti dva krát zradení svetovými mocnosťami. Prvý krát Mníchovská zrada rozdelila Československo pod záštitou Veľkej Británie a Francúzska. Nezáležalo im na ľuďoch v našej krajine. Mali svoje ciele. Dúfali, že nebudú v zornom poli Hitlera, dúfali že si Hitler podmaní Slovanov, ale čo bolo ich najväčšiu motiváciou, [...]

Nie som pesimista, ale niekedy to tak môže vyzerať

10.01.2022

Mám rád našu vlasť Slovensko, zároveň však mám pocit, že sa do tejto doby akosi už nehodím. Neviem si zvyknúť, že slovo chlapa už neplatí a nepomôže Vám ani perfektná zmluva ak nemáte známosti na súde. Priateľstvo stráca svoju hodnotu a faloš ho úspešne predbieha. Nie je to akosi doba pre mňa. Komunisti sedia v prvých laviciach v kostole, líder kresťanov paktuje z [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 27864x
Priemerná čítanosť článkov: 3096x

Autor blogu

Kategórie