Prečo ich živíme

4. marca 2016, kardu, Nezaradené

Teraz keď rezonujú voľby do parlamentu sa neustále zamýšľam nad tým, prečo zo štátneho rozpočtu financujeme politické strany, ktoré získajú vo voľbám tri a viac percent. Je to celkom slušný balík peňazí. Priznám sa že mi to nie je úplne jasné. Aj keď musím skonštatovať že nerozumiem viacerým veciam. Mimoparlamentné strany poberajúce tento „príspevok“ nemajú na reálnu politiku žiadny vplyv. Opozičné v parlamente minimálny. Vládnuce strany pridelia lukratívne miesta svojim priateľom a príbuzným. To isté platí aj v štátnych zákazkách.

Predstavitelia politických strán vyvracajú možnosti samofinancovania a pri využívaní naznačujú, že by mohlo dochádzať ku korupcii. Už je zvrátené len to, že to pripúšťajú. Každá strana s kvalitným programom a čestnými osobnosťami vo vedení by mala mať schopnosť získať dostatok členov, ktorí by stranu uživili.

Počty sú jednoduché:

Počet členov cca 10 000    (pre parlamentné strany by to nemal byť problém)

Mesačné členské     10€

Mesačný príjem       10 0000 členov x 10€   = 100 000€

Ročný príjem             12 mesiacov   x 100 000€   =   1 200 000€

Štvorročný volebný cyklus     4 roky   x 1 200 000€   =   4 800 000€

Z tohto je vidieť, že politické strany by úplne jednoducho boli schopne sa samofinancovať. Vládnuce strany aj tak rozdelia minimálne 10 000 dobrých flekov pre svojich verných v štátnej a verejnej správe, v dozorných a správnych radách a týchto ľudí by určite mesačný príspevok na fungovanie strany vo výške cca 10€ nezruinoval. Náznaky argumentov že pri nefinancovaní politických strán zo štátneho rozpočtu by mohlo dochádzať ku korupcii sú nezmyselné a dokonca nemorálne.

Je ľahšie zdierať štátny rozpočet ako mať o svojom programe presvedčenú členskú základňu ochotnú podieľať sa na financovaní svoje strany. Politickým stranám a ich predstaviteľom nejde o naše blaho ale o blaho ich. Ani v jednom programe predpokladaných úspešných strán bojujúcich o úspech v týchto parlamentných voľbám som zrušenie tohto príspevku nenašiel. Štátne peniaze sú isté, člen strany nie.